Disponibilitate:  nedisponibila

Preț de lista:  210,00 LEI

210 lei order
magazinul de carte

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2019

Categorii: Beletristica, Literatura romaneasca

Descriere

Subiectul trilogiei lui Silviu Radu este celebrul manuscris Codex Aureus. Aidoma viorii lui Nicolo Bussotti, cunoscută și sub numele de „Vioara roșie”, Codex Aureus își spune și el povestea. Destinul aproape mistic al acestei viori rarisime, creație a unui lutier italian, a atins sufletele a milioane de spectatori din întreaga lume. Codex Aureus, atât cel real, cât și cel imaginat de Silviu Radu, parcurge parcă același destin, transcende moartea și viața, distanțe și epoci, într-un pelerinaj prin lume și timp.

Codex Aureus este un fragment dintr-un tetraevangheliar latin pe pergament realizat la comanda lui Carol cel Mare (742-814), în anul 810. În anul 806 împăratul, încheind expedițiile militare de cucerire, s-a dedicat proiectelor culturale, asistat de mari intelectuali ai epocii. La curtea imperială din Aachen a întemeiat Schola Palatina, unde se studia gramatica, retorica, greaca, muzica și scrierea caligrafică. La îndemnul savantului Alcuin a reformat lectura textelor bisericești și a impus transcrierea în formă artistică a cărților religioase și juridice. Manuscrisul este o adevărată perlă, de valoare inestimabilă, exemplar unic și rarisim, atât prin calitatea excepţională a ilustraţiei, cât şi prin faptul că a fost scris integral cu cerneală de aur. Au fost realizate, din iniţiativă germană, două facsimile ale manuscrisului integral, la München în 1967 şi la Lucerne în 2000. În literatura de specialitate maghiară şi română, fragmentul care aparține României de la Alba Iulia este cunoscut şi sub numele Codex Aureus.

Trilogia Codex Aureus lasă loc imaginației cititorului să se manifeste. Autorul și-a perfecționat tehnica de țesere a poveștilor din cuvinte, însă acestea înfățișează chipul realității chiar dacă, din când în când, sunt redate prin simboluri care par a fi rodul instalarii fantasticului în narație. Când a început să scrie primul roman din trilogia Codex Aureus, Silviu Radu a chibzuit bine. „M-am gândit că eu, ca cititor, n-aș vrea să las cartea din mână până nu ajung la ultima filă. Aș citi pe nerăsuflate doar o poveste în care suspansul, istoria și acțiunea se îmbină deplin, fără să le pot vedea separat. Cred că scrisul nu este o profesie, ci o pasiune care te consumă fără oprire, la fel de tare cum cred că doar un spirit liber poate învinge timpul. Prima parte a trilogiei nu doar învinge timpul, dar îl face să devină mic în fața unor mize uriașe”, afirmă Silviu Radu.

„Romanul lui Silviu Radu surprinde nu atât prin construcția sa narativă precisă, capitolele îmbinându-se eficient și exact ca piesele unui ceas elvețian, cât mai ales prin forța personajelor sale și realismul scenelor care se succed dinamic ca într-un film de acțiune hollywoodian”, scrie Aura Costea. Trilogia a devenit scenariu de film și Igor Cobileanski a acceptat să semneze regia.

Silviu Radu s-a născut la 29 iulie 1972 la Brăila. A urmat cursurile Liceului „Nicolae Iorga” din Brăila. A studiat economia la Universitatea „Eftimie Murgu”, a absolvit Institutul Diplomatic Român, Colegiul Național de Apărare, Colegiul Național de Afaceri Interne. A cochetat cu scrisul pe blogul personal din 2014. În 2017 a lansat la Brăila primul său roman de ficțiune din trilogia Codex Aureus intitulat „Codex Aureus – Nume de cod”. În 2018, al doilea volum „Codex Aureus – Cele 3 pergamente”. Tot atunci a apărut și varianta în engleză a primului volum. La începutul lunii aprilie 2019, Editura Proilavia a scos pe piață și al treilea volum „Codex Aureus – Ultimul pion”.


Comandă online Trilogia Codex Aureus (Set 3 volume) de la 210 lei scrisă de Silviu Radu, tiparită la editura Proilavia în anul 2019. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Trilogia Codex Aureus (Set 3 volume) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.