Disponibilitate:  în stoc

Preț de lista:  32,00 LEI

32 lei order
cartepedia

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2018

Nr. pagini: 240 pagini

ISBN: 9789731114552

Stare: nefolosita (noua)

Categorii: Filosofie / Logica, Filosofia religiei

Descriere

In aceasta carte mereu actuala, Russell, filosof, agnostic, matematician şi renumit militant pentru pace, ofera un scurt dar profund studiu al conflictelor dintre ştiinţa şi religia tradiţionala din ultimii patru sute de ani. Examinand episoadele in care descoperirile ştiinţei s-au ciocnit cu doctrina creştina sau interpretarile biblice ale epocii, de la Galileo şi revoluţia copernicana pana la descoperirile medicale ale anesteziei şi vaccinarii, Russell indica rasturnarile şi reevaluarile constante ale sistemelor noastre de credinţa de pe parcursul istoriei. In plus, autorul identifica şi acele zone in care inca mai exista controverse asemanatoare intre ştiinţa moderna şi Biserica. Noua introducere a lui Michael Ruse aduce aceste conflicte dintre ştiinţa şi teologie la zi, focalizandu-se asupra unor probleme care au aparut dupa al Doilea Razboi Mondial. Acest volum clasic se adreseaza tuturor celor preocupaţi de filosofie şi religie, precum şi celor interesaţi de gandirea şi scrierile lui Russell.

Astronomilor din secolul al XVII‑lea li s‑a parut ca nu este vorba doar despre simplitate, ca pamantul se roteste cu adevarat si planetele se rotesc cu adevarat in jurul Soarelui, iar aceasta conceptie a fost intarita de opera lui Newton. Dar, de fapt, intrucat orice miscare este relativa, nu putem distinge intre ipoteza ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui si ipoteza ca Soarele se roteste in jurul Pamantului. Cele doua sunt doar cai diferite de a descrie acelasi fapt, ca atunci cand spunem ca A se casatoreste cu B sau ca B se casatoreste cu A. Dar, cand ajungem sa ne ocupam de detalii, simplitatea mai mare a descrierii copernicane este atat de importanta, incat nicio persoana intreaga la minte nu s‑ar impovara cu complicatiile pe care le presupune considerarea pamantului drept un corp nemiscat.

Bertrand Russell

Dupa cum va puteti astepta, filosofii de profesie tind sa nu piarda prea mult timp cu scrierile de popularizare ca ale lui Russell. Insa acestea sunt cele care i‑au adus numerosi adepti si o audienta larga. Erau redactate in mare viteza – putea dicta trei mii de cuvinte intr-o zi, fara sa corecteze un singur cuvant pe pagina, dar si sa anticipeze efortul necesar, incepand o carte de 65 000 de cuvinte cu exact trei saptamani inainte de termenul de predare agreat! Cu toate acestea, cartile sale se dovedeau capodopere de stil, perfect echilibrate, clare si directe, fara sa transmita vreodata condescendenta. Premiul Nobel i‑a fost atribuit in mod just! Si nicio lucrare nu a contribuit mai mult la el decat acest volum: Religie si stiinta. Acesta a aparut in 1935; a fost retiparit de peste 24 de ori si este si acum la fel de proaspat ca atunci.

Michael Ruse

*

Bertrand Russell, filosof şi matematician englez, şi-a desfaşurat activitatea academica la Trinity College, Universitatea Cambridge, unde a predat timp de mai mulţi ani. A ţinut de asemenea prelegeri in Statele Unite. Distins cu Premiului Nobel Pentru Literatura in 1950, Russell este autorul mai multor carţi printre care se numara Principia Mathematica, scrisa impreuna cu A.N. Whitehead, Autobiography, in trei volume, şi Mysticism and Logic, ultima publicata la Editura Herald in 2011.

*

Michael Ruse este profesor de filosofie şi zoologie la Universitatea Guelph, Ontario. Cele mai cunoscute lucrari ale sale sunt Evolutionary Naturalism şi The Darwinian Paradigm.

CUPRINS

Introducere 7
Bibliografie 24

CAPITOLUL I
Temeiuri ale conflictului 26
CAPITOLUL II
Revolutia copernicana 35
CAPITOLUL III
Evolutia 59
CAPITOLUL IV
Demonologie si medicina 86
CAPITOLUL V
Sufletul si corpul 108
CAPITOLUL VI
Determinismul 135
CAPITOLUL VII
Misticismul 156
CAPITOLUL VIII
Scopul cosmic 171
CAPITOLUL IX
Stiinta si etica 197
CAPITOLUL X
Concluzie 213

INDEX 220


Comandă online Religie si stiinta de la 32 lei scrisă de Bertrand Russell, tiparită la editura Herald în anul 2018. Cartea poate fi livrată în circa 2 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.